Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Γενίτσαροι

Ολοκληρώνοντας προχτές το γύρο της λίμνης ποδηλατώντας, έπεσα πάνω σε ένα πανό, αναρτημένο στα κάγκελα ενός Γυμνασίου. Μέχρι να το προσπεράσω είχα αρκετό χρόνο να το διαβάσω και να το κατανοήσω. Το πανό, που δυστυχώς δεν φωτογράφισα, έγραφε “Οι μαθητές αντιστεκόμαστε. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας. ΚΝΕ” ή κάπως έτσι. Ανέφερε μέσα οπωσδήποτε τη λέξη "μαθητές" και την άρνησή τους να πληρώσουν την κρίση. Και έφερε σίγουρα την υπογραφή της ΚΝΕ.

Ανεξαρτήτως από το αν υποστηρίζω ή όχι την πράξη παράδοσης του ελληνικού κράτους (από τούδε Μνημόνιο), το πανό μου προκάλεσέ εμετική διάθεση. Δεν είμαι οικονομολόγος για να κρίνω αν όντως το Μνημόνιο είναι τεχνικά αναγκαίο και επαρκές για το σκοπό του. Νιώθω όμως πως δεν είναι. Κυρίως όμως νιώθω πως η παρούσα κυβέρνηση αποτελεί κατοχική κυβέρνηση, που κατέλαβε την εξουσία με σειρά απατών και παραπληροφόρησης (με βοήθεια των ΜΜΕ), αθετώντας στη συνέχεια το πρόγραμμά της για το οποίο ψηφίστηκε, εφαρμόζοντας ακριβώς το αντίθετο, χωρίς δημοκρατική επικύρωση και επιβάλλοντας στην εξουσία ξένους παράγοντες, χωρίς καμιά συγκατάθεση του ελληνικού λαού. Παρέβη πολλαπλώς το σύνταγμα, γελοιοποίησε θεσμούς και διαδικασίες και παρέδωσε εμμέσως την εξουσία σε ξένες δυνάμεις. Ο πασοκισμός, στην ύστατη παρακμή του, αποτελεί έναν προδοτικό, γλοιώδη μηχανισμό εξουσίας.

Το ότι λοιπόν συμφωνώ με το μήνυμα του πανό, δεν σημαίνει πως δεν βλέπω την εμετική και αηδιαστική στάση της ΚΝΕ να στρατολογεί γενίτσαρους, ως δήθεν πολιτικοποίηση των νέων. Η τακτική αυτή, που ακολουθείται κατά κόρον από την ΚΝΕ, με μειούμενη χρήση της όσο κινούμαστε προς τα δεξιά, αποτελεί ένα ευτελές και κατάπτυστο παιδομάζωμα, έναν εξευτελισμό των δημοκρατικών εννοιών και μια επικίνδυνη πρακτική για κάθε κοινωνία. Και είναι περίεργο πώς, τα αριστερά κυρίως κόμματα, που αντιστέκονται τόσο σθεναρά στη διδασκαλία των θρησκευτικών και την αφαίρεση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία, με την δικαιολογία πως εμφυτεύουν με ύπουλο τρόπο κάποια πίστη σε ανυπεράσπιστες παιδικές ψυχές, ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές, στρατολογώντας και φανατίζοντας ανήλικα παιδιά στις ιδεολογικές τους κορώνες.

Τα νέα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, όσο και ενημερωμένα και να είναι, είναι ακόμα ανήλικοι που είναι απαράδεκτο να στρατολογούνται κομματικά. Η λειτουργία των φυτωρίων των κομμάτων στα πανεπιστήμια είναι γνωστή και καταστροφική. Και αν η λειτουργία τους εκεί, μεταξύ ενηλίκων ανώτατης εκπαίδευσης, είναι τόσο καταστροφική, τι μπορούμε να υποθέσουμε για παρόμοιες τακτικές σε σχολεία; Πέραν τούτου, τα νέα παιδιά έχουν δικαίωμα να πολιτικοποιηθούν ομαλώς, ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή τους και εντασσόμενοι στο κοινωνικό σύνολο. Η πρόωρη στρατολόγησή τους σε ιδεολογικά ξεφωνητά, είναι ηθικά απαράδεκτη. Αποτελεί στυγνή εκμετάλλευση της νεανικής ορμής και της έλλειψης γνώσεων και εμπειρίας (στοιχείων απαραίτητων για την κριτική σκέψη) για την εμφύτευση απόψεων και ιδεολογιών που εξυπηρετούν το κομματικό συμφέρον. Μια τέτοια προσέγγιση διαστρέφει την κοινωνικοποίηση και πολιτικοποίηση των παιδιών και δημιουργεί “πολίτες” γενίτσαρους, εκπαιδευμένους και φανατισμένους σε μια ιδεολογία πριν καν βγουν στην κοινωνία.

Απαράδεκτη και κατάπτυστη η πολιτική της ΚΝΕ, απαράδεκτη και παθητική η στάση των δασκάλων, που θα έπρεπε να προστατεύουν την ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών. Όπως το σχολείο δεν μπορεί να αποτελεί μέρος στρατολόγησης νέων ψυχών σε θρησκευτικές σέχτες, τοιουτοτρόπως είναι ακόμα πιο κατάπτυστο να αποτελεί χώρο πολιτικής στρατολόγησης. Και είναι επίσης και περισσότερο επικίνδυνο, γιατί να οι θρησκευτικές απόψεις είναι εν μέρει τουλάχιστον προσωπικές, οι πολιτικές απόψεις και συμπεριφορές μας επηρεάζουν όλους.

Άσχετο: τι απέγιναν οι πυρήνες της φωτιάς και οι λοιπές επαναστατικές οργανώσεις; Ναι ναι, αυτές που ανατίναζαν τον κόσμο αμα έπεφτε καμιά γκλομπιά από μπάτσο που τρώει ντόνατς, αλλά τώρα έβγαλαν το σκασμό μπροστά στην κατοχική, αντισυνταγματική κυβέρνηση;

2 σχόλια:

  1. Έλα ρε... Τι περίμενες;
    Το ΚΚΕ έχει μια θρησκευτική προσύλωση στα ιδεολογήματα ή/και τις ιδεολογίες του.
    Δεν ξεφεύγει ούτε σε κόμμα από το κεφάλαιο, που και ο Μαρξ να ζούσε σήμερα κάτι θα άλλαζε.
    Μετά τι περιμένεις από μια επωνυμία "ΚΝΕ Οδηγητής";

    Άσχετο.. Τρώνε μάλλον ντόνατς αφού ξαναφόρεσαν τη στολή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα κόμματα έχουν ούτως ή άλλως, λιγότερο ή περισσότερο έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών και αντιλήψεων. Το ΚΚΕ είναι σαφώς ιδεοληπτικό, πόσο μάλλον μετά την αποτυχία της ιδεολογίας του. Ο συνδικαλισμός όμως ανήλικων παιδιών είναι ειδεχθής και επικίνδυνος. Είναι φασιστική αντίληψη. Δημιουργεί απλώς γενιτσάρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή